Waar zijn winterbanden verplicht?


In heel wat Europese landen zijn winterbanden wel verplicht (zie infografiek). Maar als je zonder winterbanden vertrekt, ben je na een ongeval toch nog verzekerd. “Je riskeert natuurlijk wel een boete van de lokale overheid en ik denk niet dat je verzekeringsmaatschappij heel enthousiast zal reageren”, zegt Wauthier Robyns van Assuralia.

“Maar er is geen contractuele grond waarop de verzekeraar zich kan baseren om zich terug te trekken bij een ongeval. Dat is bijvoorbeeld wel zo als je rondrijdt met een ongeldig rijbewijs of een auto die niet gekeurd is.”

 

“Nee, in België is dat niet het geval en wij zijn daar ook geen voorstander van”, zegt Danny Smagghe van Touring. “Iedereen moet zelf uitmaken of hij met winterbanden rijdt of niet. Sommige mensen komen liever niet buiten als het sneeuwt en voor hen zijn winterbanden dan een verloren investering.” Volgens een enquête van de belangenvereniging zou bijna de helft van de Belgen achter de maatregel staan.

“Dat zijn waarschijnlijk bestuurders die al winterbanden hebben of met een bedrijfswagen rijden en dus niet voor de kosten moeten opdraaien. Zestig procent van de recente auto’s is al uitgerust met winterbanden, maar bij de oudere wagens (ouder dan 16 jaar, nvdr.) is dat maar één op drie. Mensen met een oude wagen gaan bij winterweer allicht ook minder de weg op, omdat ze bijvoorbeeld niet meer naar het werk moeten.”

#Personenwagen #Winterbanden

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square